fbpx

Špargljeva pita

Pozdravljeni,
Moje ime je Petra in sem pravi pitoljub. Obožujem pite vseh vrst in oblik – slane, sladke, velike in male. Ravno zato sem se odločila, da z vami delim tale recept za odlično spomladansko pito, ki je super ideja tako za kosilo, večerjo ali pa, kot prigrizek na zabavah, saj je odlična, tudi ko je hladna. 

Špargljeva pita (6-8 porcij) 


Krhko testo:

– 100g bele moke
– 100g polnozrnate pirine moke
– 100g masla
– Sol
– Jajce
– 1/3 vinskega kamna


Nadev:- šparglji (kar zajeten šop)
 – košček masla + žlička olivnega olja
– 4 jajca
– cca. 150g kisle smetane
– sol
– poper
– česen v prahu (Česnek je zakon)
– sir – – – > parmezan/mozzarela/feta

1. Najprej se moramo lotiti špargljev, ki jih očistimo in narežemo na manjše koščke. Pomembno je, da uporabimo trik, s katerim se bomo izognili trdim spodnjim delom špargljev. To naredimo tako, da spodnji del šparglja ukrivimo, do te mere, da se zlomi in spodnji trši del zavržemo.Narezane šparglje na hitro vržemo na ponev, v kateri smo prej segreli malo masla in olivnega olja, jih solimo, popramo in dodamo česen v prahu. Pomembno je, da ostanejo “al dente”. 


2. Sedaj se lahko lotimo testa. Recept za to krhko testo je res super, saj ga lahko takoj, ko ga zamesimo tudi uporabimo, brez nepotrebnega čakanja, kot pri običajnih receptih. V posodo odmerimo količino moke, dodamo sol in pecilni prašek, ter dobro premešamo. V suhe sestavine dodamo na kockice narezano maslo, ki ga s prsti vtiramo oz. drobimo med moko in ostalo. Sama temu postopku rečem “mrvenje”. Ko dobimo enotno zmes, nekakšen drobljenec pa dodamo jajce, da poveže testo, ki ga sedaj zamesimo, da postane enotno. 
3. Testo na tanko razvaljamo (3-4 mm). Sama ga razvajam na silikonski podlagi oz. peki papirju, da ga lažje prenesem na pekač za peko pit (okrogel, premer cca. 26cm). Z malo vaje je postopek zelo preprost. Ko je testo v modelu, ga po dnu, naluknjamo z vilico in nanj razporedimo prej pripravljene šparglje. 
4. Sedaj pa še zadnji korak pred pečenjem. V posodico vbijemo 4 jajca, dodamo kislo smetano, nariban parmezan, sol, poper in malo česna v prahu, ter dobro premešamo, da dobimo homogeno zmes. Vse skupaj prelijemo in hop v pečico.

 
5. Pito pečemo 40-45 min na 180°C. 


6. Po želji lahko 15 – 20 min pred koncem pečenja dodamo na kaščke narezano mozzarelo. Z bivoljevo dobi pita res tisto piko na i. Seveda pa se lahko poigrate tudi s kakšnim kozjim sirom ali pa feto. V glavnem prepustite se domišljiji. 

Prepričana sem, da bo pita všeč tudi tistim, ki niso ravno ljubitelji špargljev.
Pa dober tek! 🙂 

Petra Vučko 

Fotografije: Petra Vučko

Morda vas zanima tudi...